WAT IS EEN KORT TONGRIEMPJE?

 99,5% van de baby’s heeft een tongriem. Bij 3,5% van de baby’s Is het klieven van de tongriem aan te raden. 
Bij 2,5% van de baby’s is een te kort tongriempje zichtbaar. 


Bij de ontwikkeling van een foetus hoort de groei van een tongriem. De tongriem (frenulum linguae) is het membraan waarmee de tong vastzit aan de bodem van de mond. Het zorgt onder andere voor het vrijkomen van speeksel uit de speekselklieren onder de tong. We worden allemaal geboren met een tongriem, maar bij sommige baby’s is deze zo strak of kort dat hij de tong beperkt om naar behoren te kunnen bewegen. Dit uit zich vaak in een vervorming van de tong tot V-vorm bij optillen of tot een hartvorm bij uitsteken. 


Een strakke of korte tongriem is erfelijk. In 44 tot 50% van de gevallen blijkt een korte tongriem bij meerdere familieleden aanwezig te zijn. Een korte tongriem komt vaak voor in combinatie met een strak bovenlip-bandje.De beperkte mobiliteit van de tong bij een te korte, of te strakke tongriem kan problemen rondom borst- en/of flesvoeding geven. 

Een korte tongriem kan de pasgeborene beperken in het goed naar voren brengen van de tong. Veel pasgeborenen met een korte tongriem hebben hierdoor problemen met het aanhappen en het creëren van een goed vacuüm aan de borst. Dit kan leiden tot beschadiging van de tepels, problemen ten aanzien van de melkproductie en/of de groei van de baby. Dit kan uiteindelijk resulteren in het vroegtijdig stoppen met het geven van borstvoeding. Het is belangrijk deze aandoening tijdig te herkennen om verdere problemen en onnodig overstappen op kunstmatige zuigelingenvoeding te voorkomen. Met het klieven van de te korte tongriem kunnen tevens voor de langere termijn diverse problemen worden voorkomen die niet specifiek met borstvoeding te maken hebben. Hierbij kun je denken aan ademhalingsstoornissen, problematische mond motoriek, ongunstige gehemelte vorming, snurken, tandbederf en spraakproblemen.

Door natuurlijk verloop en groei van de tong kan de beperking van de te korte tongriem echter ook afnemen of verdwijnen.


Uit onderzoek blijkt dat maar liefst 75% van de moeders van kinderen met een te korte tongriem borstvoedingsproblemen aangeven. Slechts bij 16% van de moeders verloopt de borstvoeding probleemloos.


Mogelijke symptomen korte tongriem


Problemen bij de moeder 
Problemen bij het kind
Pijn en oncomfortabel gevoel tijdens het voeden
Slecht aanhappen, onrustig drinken, lucht happen, luidruchtig drinken met een klakkend geluid, veel knoeien, bijten, vaak loslaten, verslikken
Tepelkloven in verschillende gradaties en vormen
Klachten die lijken op reflux
Bloedende tepels
Slecht groeien
Verstopte melkkanaaltjes
Onvermogen om met de tong de tanden schoon te kunnen makenà risico op spruw/tandbederf
Borstontsteking
Spraakgebrek
Verminderde melkproductie


Voordelen van het klieven van de tongriem

Wanneer er sprake is van een te korte tongriem in combinatie met (borst)voedingsproblemen is het advies om zo vroeg mogelijk te klieven. Het kind kan hierdoor direct een goede zuigtechniek aanleren waardoor voedingsproblemen bij het kind en ongemakken voor de moeder (zoals hierboven beschreven) voorkomen kunnen worden. 

Uit verschillende onderzoeken komt naar voren dat het klieven van de tongriem een positieve invloed heeft op het slagen van de borstvoeding. De effecten zijn het grootst als het klieven op korte ternmijn wordt verricht.

Voordelen op de lange termijn

• Minder moeite met de uitspraak van bepaalde letters
• Een betere hygiëne van het gebit. De tong kan namelijk makkelijker langs en achter de tanden
• Een goede vorming van het gehemelte door juiste druk van de tong
• Een betere mondmotoriek zoals tong uit kunnen steken of ijsjes likken
• Minder ademhalingsstoornissen door de juiste tongpositie in de mond

Mogelijke nadelen

De kans op complicaties is zeer klein aangezien de tongriem bij een pasgeborene enkel bestaat uit een dun vliesje dat de mondbodem en de tong verbindt. Wanneer ik twijfel of wanneer er sprake is van een dikkere tongriem waar bloedvaten doorheen lopen zal ik jullie doorsturen naar de juiste zorgverlener voor verdere behandeling.

Complicaties die kunnen optreden zijn:
• Meer dan normaal bloedverlies, normaal zullen er niet meer dan enkele druppels bloed te zien zijn
• Infectie van het wondje 

• In enkele gevallen zal het nodig zijn de behandeling te herhalen op latere leeftijd wanneer er niet voldoende resultaat is geboekt


Uit onderzoek blijkt dat het klieven van de tongriem leidt tot weinig complicaties, mits de ingreep wordt uitgevoerd door een bevoegde en bekwame zorgverlener. 


Het klieven van de tongriem

De procedure van het klieven van de tongriem is een kleine ingreep en duurt slechts een paar seconden.  Je kindje zal ingebakerd worden zodat het niet met de armpjes kan bewegen. De kraamverzorgster of één van de ouders houdt het hoofdje stil. Ik breng een spateltje in de mond waardoor de tongriem bloot komt te liggen en de tong beschermd wordt. Deze handeling vinden de meeste kinderen niet prettig en vaak zullen zij dan ook even huilen. Met behulp van een klein steriel schaartje wordt het tongriempje ingeknipt. Meestal zijn er één of twee knipjes nodig om de tongriem tot de basis te klieven. Vaak komen hier een paar druppeltjes bloed bij kijken, maar dit stopt vrijwel direct na het deppen met een gaasje. De baby kan direct na het klieven van de tongriem aan de borst of fles (dit is de beste verdoving en troost). Verdoving is niet noodzakelijk bij kinderen met een leeftijd jonger dan 1 jaar aangezien het tongriempje weinig bloedvaten en zenuwen bevat. 

Mijn ervaring is dat kinderen zeer snel weer tevreden zijn en in de meeste gevallen geen nadelen ondervinden van het klieven. 

Nazorg

Een week na het klieven van de tongriem zal ik nogmaals contact met je opnemen. Ik zal het resultaat bespreken, waarbij de genezing van de tong en het verloop van de voeding centraal staan. 

Bij eventuele complicaties en/of vragen kun je natuurlijk altijd eerder contact opnemen.

Tevens hoort bij de nazorg:

– Tongoefeningen

– Hulp en tips bij het aanleggen

– Controle op de wondgenezing

– Eventuele doorverwijzing 

 Klik hier 


Tarief

Voor het klieven van de tongriem reken ik een consult aan huis. Na de behandeling ontvang je een factuur van € 110,-. 

Deze factuur kun je indienen bij jouw zorgverzekeraar en zal in de meeste gevallen vergoed worden.

Goed om te weten

Omdat het klieven van een te korte tongriem een positieve invloed heeft op de borstvoedingservaring en het slagen van de borstvoeding verhoogt vind ik het belangrijk deze dienst aan te bieden. 

Ik ben geschoold in het klieven van de tongriem en ik heb hier zelf ook onderzoek naar gedaan. 


Mijn voorkeur heeft het om kinderen ouder dan 3 maanden niet meer zelf te klieven.

Hou ouder het kind, hoe groter de ingeep. Soms is het dan zelfs nodig om het kind onder narcose te klieven.

 Hiervoor kan ik je dan doorverwijzen naar de juiste zorgverlener.

 

Mocht je besluiten niet te willen klieven maar loop je wel tegen problemen aan dan kunnen we samen kijken naar alternatieve methodes. Er zijn bijvoorbeeld aanlegtechnieken die jou kunnen helpen je kindje beter aan de borst te brengen.Mocht je vragen hebben, neem gerust contact met me op. 

0617830133